22/4/15

Ημέρα της Γης

Η Ημέρα της Γης γιορτάζεται κάθε χρόνο από το 1970, στις 22 Απριλίου, με στόχο την κινητοποίηση ανθρώπων, κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και οργανισμών, για ένα καθαρό πλανήτη.
Αμερικανικής εμπνεύσεως, καθιερώθηκε το 1970 στις ΗΠΑ, με πρωτοβουλία του γερουσιαστή Γκέιλορντ Νέλσον, ενός πολιτικού με περιβαλλοντικές ανησυχίες. Με τα χρόνια, η Μέρα της Γης ξεφεύγει από το αμερικάνικο πλαίσιο, όπου αποδεικνύεται αρκετά δημοφιλής, και εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αποτελεί μια ημερομηνία κατά την οποία διοργανώνονται εκδηλώσεις σε ολόκληρο των κόσμο με στόχο την ευαισθητοποίηση σε περιβαλλοντικά θέματα. Συντονίζεται παγκοσμίως από το Δίκτυο Ημέρας της Γης (Earth Day Network)  και εορτάζεται σε περισσότερες από 175 χώρες κάθε χρόνο. To 2009, τα Ηνωμένα Έθνη όρισαν τις 22 Απριλίου ως «Διεθνή Ημέρα της Μητέρας Γης»

 Τώρα, στη μέση ηλικία, η Ημέρα της Γης και το περιβαλλοντικό κίνημα αντιμετωπίζουν ένα ριζικά πιο σκληρό εχθρό από ό,τι την άνοιξη του '70: την κλιματική αλλαγή. Κατά την τελευταία δεκαετία, γενναίοι περιβαλλοντιστές έχουν δοκιμάσει διάφορες τακτικές για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη αλλά έχουν σε μεγάλο βαθμό αποτύχει. Τώρα, έστω και αν δεν το παραδέχονται ρητά, επανέρχονται με την ίδια αρχή που χαρακτήριζε την πρώτη Ημέρα της Γης: «Σκέψου παγκόσμια, δράσε τοπικά» η οποία στη συνέχεια έγινε ένα επαναλαμβανόμενο οικολογικό μοτίβο. Το θεμελιώδες ερώτημα που το περιβαλλοντικό κίνημα αντιμετωπίζει καθώς πλησιάζει την αργυρή επέτειό του είναι αν, στο πρόσωπο αυτής της σύγχρονης Νέμεσις, η γνωστή συνταγή, θα πετύχει καλύτερα από ό,τι την πρώτη φορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.