5/6/15

5 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος


  Κάθε χρόνο, το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου έτσι ώστε να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση για τα περιβαλλοντικά ζητήματα και ενταθεί η ανάληψη δράσεων. Για τον λόγο αυτό
τρέχει πολλές εκστρατείες για να προωθήσει το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος. 

Περιβαλλοντικές οργανώσεις, σχολεία και ομάδες όλων των ειδών οργανώνουν συνήθως γεγονότα που οδηγούν στην 5η Ιουνίου. Πέρυσι, οι εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος φιλοξενήθηκε στα Μπαρμπέιντος και επικεντρώθηκε σε μικρά νησιωτικά αναπτυσσόμενα έθνη, τα οποία έχουν ήδη δει τις άμεσες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της ανόδου της στάθμης της θάλασσας. Το 2013, η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος πραγματοποιήθηκε υπό το πλαίσιο των αποβλήτων τροφίμων, γεγονός το οποίο όχι μόνο συμβάλλει στην παγκόσμια πείνα, αλλά είναι επίσης ένα βαρύ φορτίο για τους φυσικούς πόρους.

 
Η 5η Ιουνίου έχει οριστεί το 1972 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Από τότε γιορτάζεται κάθε χρόνο, για να θυμίζει σε όλους την προστιθέμενη αξία για την ανθρωπότητα και το μέλλον του πλανήτη, είναι μια υπενθύμιση της ευθύνης που έχουμε απέναντι στις μελλοντικές γενιές, αλλά ταυτόχρονα και γιορτή για ό,τι έχει επιτευχθεί στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος.


Το θέμα της φετινής διοργάνωσης ανακοινώθηκε πρόσφατα από το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών και δεν είναι άλλο από τους βιώσιμους τρόπους ζωής. Το θέμα είναι ιδιαίτερα ισχυρό, επειδή όλοι μπορεί κάποια στιγμή να αναρωτηθούν πώς ζουν και κατά ποιο τρόπο αυτό επηρεάζει τον πλανήτη. Το θέμα ουσιαστικά μας ζητάει να αξιολογήσουμε τις καταναλωτικές μας συνήθειες: πώς ψωνίζουμε, πώς τρώμε και πώς ταξιδεύουμε.

 

Το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει ότι η δημιουργία πιο βιώσιμων τρόπων ζωής είναι ζωτικής σημασίας:
 

«Εάν τα σημερινά μοντέλα παραγωγής και κατανάλωσης παραμείνουν τα ίδια και με αυξανόμενο πληθυσμό που αναμένεται να φθάσει 9,6 δις, μέχρι το 2050 θα χρειαστούμε τρεις πλανήτες για να διατηρήσουμε αυτόν τον τρόπο ζωής. Η σωστή ζωή μέσα στα όρια που επιτρέπει ο πλανήτης είναι η πλέον υποσχόμενη στρατηγική για την εξασφάλιση ενός υγιούς μέλλοντος».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.