21/3/13

Παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού



21 Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού και όχι μόνο

Σήμερα είναι μια μέρα που για ποικίλους λόγους επιλέχθηκε να γιορτάζει ετερόκλητα μεταξύ τους πράγματα. Η 21 Μαρτίου έχει επιλεχθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα:
1) της τέχνης της ποίησης με στόχο την επιστροφή στην προφορική παράδοση και την ανάδειξη νέων ποιητών
2) του ύπνου ως πηγή υγείας και ευεξίας με στόχο την ευαισθητοποίηση του κόσμου για τη σημασία του ύπνου για την υγεία μας και τις συνέπειες της αϋπνίας
3)του κουκλοθέατρου που αποτελεί μια πανάρχαια μορφή τέχνης και έχει ανάγκη να αναδειχθεί για να μην καταδικαστεί στην αφάνεια
4) της δασοπονίας με στόχο να γνωστοποιήσει στο ευρύ κοινό τις λειτουργίες του δάσους και την ανάγκη προστασίας του, που είναι ζωτικής σημασίας για την ανθρώπινη επιβίωση
5) του συνδρόμου Down προκειμένου να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει τη διεθνή κοινότητα για αυτή τη γενετική κατάσταση που προκαλεί στα παιδιά νοητική υστέρηση, μαθησιακή δυσκολία και μια σειρά σοβαρών ασθενειών



6)Η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Καθιερώθηκε το 1966 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σε ανάμνηση ενός τραγικού συμβάντος, που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη. Στις 21 Μαρτίου του 1960 η αστυνομία της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής πυροβόλησε εν ψυχρώ κατά μιας διαδήλωσης φοιτητών στην πόλη Σάρπβιλ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 70 άνθρωποι. Οι νεαροί διαδηλωτές διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά των νόμων του Απαρτχάιντ, που είχε επιβάλλει το καθεστώς της λευκής μειοψηφίας στη χώρα, εφαρμόζοντας τη θεωρία της ανισότητας ανάμεσα στις φυλές.


Αν  και τα φαινόμενα όπως η καταδίωξη των Εβραίων από τη ναζιστική Γερμανία και η πολιτική του απαρτχάιντ, φαντάζουν απάνθρωπα και μακρινά η  έννοια του ρατσισμού περιπλανιέται ακόμη ανάμεσά μας,
Στον 21ο αιώνα, η έννοια του ρατσισμού άλλοτε πιο έντονα, άλλοτε πιο ήπια υφίσταται ως μια διαδικασία περιθωριοποίησης, αποκλεισμού και διάκρισης όλων όσων είναι διαφορετικοί από εμάς με βάση το χρώμα τους ή την εθνοτική τους ταυτότητα. Υπάρχει δηλαδή μια εσφαλμένη και άδικη κατηγοριοποίηση μεταξύ του " εμείς '' και του '' εκείνοι ''. 
Ο ρατσισμός είναι η αιτία της μαζικής εξόντωσης, γενοκτονιών και  καταπίεσης. Έχει εξασφαλίσει την υποταγή της πλειοψηφίας στις ιδιοτροπίες των μικροσκοπικών μειονοτήτων που έχουν ένα ασφυκτικό  πλούτο και δύναμη.
Ο ρατσισμός εκδηλώνεται επίσης με εμφανείς και συγκεκαλυμμένους τρόπους. Όπως στις  συγκαλυμμένες μορφές του, έτσι και στις εμφανείς ο ρατσισμός είναι επιζήμιος.


Οι συνέπειες του ρατσισμού, τόσο ιστορικά όσο και σύγχρονα, είναι καταστροφικές τόσο για τα θύματα όσο και για τις κοινωνίες όπου αυτή την αδικία έχει διαπραχθεί.

Ενώ σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί στην αντιμετώπιση αυτών των αδικιών, σήμερα εξακολουθούν να υπάρχουν κρυμμένες και λιγότερο κρυμμένες μορφές της απομόνωσης, των διακρίσεων και διαχωρισμού .
Παραδείγματα ατόμων κατά του ρατσισμού είναι ο Νέλσον Μαντέλα και ο Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ που έκαναν αγώνα κατά του ρατσισμού χωρίς την χρήση βίας
Κάθε 21 Μαρτίου, αλλά και κάθε μέρα καλούμαστε να σεβαστούμε τη διαφορετικότητα του άλλου και να την αποδεχτούμε. Η διαφορετική εθνικότητα, η διαφορετική γλώσσα, η διαφορετική κουλτούρα και η διαφορετική πολιτική και θρησκευτική ιδεολογία, είναι στοιχεία που συνιστούν το μωσαϊκό του παγκόσμιου πολιτισμού μας , η εξάλειψη των οποίων ισοδυναμεί με  ανθρώπινη ισοπέδωση.
Ο ΟΗΕ μάς καλεί αυτή τη μέρα να ενώσουμε τις φωνές μας για τα θύματα του ρατσισμού, των φυλετικών διακρίσεων, της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας.
    Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα. Είναι προικισμένοι με λογική και συνείδηση, και οφείλουν να συμπεριφέρονται μεταξύ τους με πνεύμα αδελφοσύνης. 

   
Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι «βασικά δικαιώματα και θεμελιώδεις ελευθερίες που δικαιούνται όλοι οι άνθρωποι», τα οποία περιλαμβάνουν αστικά και πολιτικά δικαιώματα όπως το δικαίωμα στη ζωή και την ελευθερία, την ελευθερία σκέψης και έκφρασης, καθώς και την ισότητα ενώπιον του νόμου. Στα ανθρώπινα δικαιώματα περιλαμβάνονται, επίσης, κοινωνικά, πολιτιστικά και οικονομικά δικαιώματα, όπως το δικαίωμα της συμμετοχής στον πολιτισμό, το δικαίωμα στην τροφή, την ιατρική περίθαλψη, το δικαίωμα στην εργασία, την εκπαίδευση και το δικαίωμα στην παροχή στέγης.

Πείτε όχι στο ρατσισμό. Πείτε όχι στην ξενοφοβία.

Είναι αστείο να φορτώνουμε τα προβλήματα της κοινωνίας μας στους οικονομικούς μετανάστες.
Επίσης είναι πολύ αστείο να θεωρούμε κάποιον υποδεέστερο επειδή ανήκει σε άλλη φυλή και είναι μαύρος, κινέζος ή οτιδήποτε.
 Όλοι είμαστε ίσοι.
__________________________________________________________________


«Λαθεμένο μου φαινόταν πάντα το όνομα που μας δίναν:
«Μετανάστες»
Θα πει, κείνοι που αφήσαν την πατρίδα τους.

Εμείς, ωστόσο, δε φύγαμε γιατί το θέλαμε λεύτερα

να διαλέξουμε μιαν άλλη γη. Ούτε
και σε μιαν άλλη χώρα μπήκαμε
να μείνουμε για πάντα εκεί, αν γινόταν.
Εμείς φύγαμε στα κρυφά. Μας κυνηγήσαν, μας προγράψανε.
Κι η χώρα που μας δέχτηκε, σπίτι δε θα ‘ναι, μα εξορία.
Εμείς απομένουμε ‘δω πέρα, ασύχαστοι,

όσο μπορούμε πιο κοντά στα σύνορα,
προσμένοντας του γυρισμού τη μέρα, καραδοκώντας το παραμικρό
σημάδι αλλαγής στην άλλην όχθη, πνίγοντας μ’ ερωτήσεις
κάθε νεοφερμένο, χωρίς τίποτα να ξεχνάμε, τίποτα ν’ απαρνιόμαστε,
χωρίς να συχωράμε τίποτα απ’ όσα έγιναν, τίποτα δε συχωράμε.
Α, δε μας ξεγελάει τούτη η τριγύρω σιωπή! Ακούμε ίσαμ’ εδώ
τα ουρλιαχτά που αντιλαλούν από τα στρατόπεδά τους.

Εμείς οι ίδιοι μοιάζουμε των εγκλημάτων τους απόηχος, που κατάφερε
τα σύνορα να δρασκελίσει. Ο καθένας μας,
περπατώντας μες στο πλήθος με παπούτσια ξεσκισμένα,
μαρτυράει την ντροπή που τη χώρα μας μολεύει.
Όμως κανένας μας δε θα μείνει εδώ.

Η τελευταία λέξη δεν ειπώθηκε ακόμα.»

Μπέρτολτ Μπρέχτ
Μετάφραση: Μάριος Πλωρίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.