19/3/15

  ΕΠΙΣΚΕΨΗ  ΣΤΟ ΒΟΤΑΝΙΚΟ ΚΗΠΟ-  ΜΟΝΗ  ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
( υπεύθυνη ανάρτησης Φωτεινή Παναγιωτοπούλου , φιλόλογος)



       Την Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015 η περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου μας    επισκέφτηκε     το        «Διομήδειο»  Βοτανικό κήπο και κατόπιν τη Μονή Καισαριανής. Δυστυχώς όμως ο καιρός δεν ήταν σύμμαχος μας σε αυτήν την όμορφη εκδρομή ,αφού η βροχή ήταν ασταμάτητη και πολλές φορές πάρα πολύ δυνατή . Σε καμία όμως περίπτωση δεν χάλασε τη διάθεσή μας και το κέφι μας!




Ο Διομήδειος Βοτανικός κήπος δωρεά των Αλέξανδρου και  Ιουλίας Διομήδους  βρίσκεται στο προάστιο Χαϊδαρίου σε έκταση 1860 στρεμμάτων και διαθέτει 2500 είδη φυτών απ΄ όλο τον κόσμο. Η ξενάγηση έγινε από το υπεύθυνο γεωπόνο του Βοτανικού κήπου και κάτω από τις ομπρέλες μας παρακολουθούσαμε γοητευμένοι  τις προσεγμένες και ασυνήθιστες σε αστικό περιβάλλον ομορφιές του κήπου .Θαυμάσαμε τις μαγικές εικόνες της εξαιρετικής χλωρίδας που μας μετέφεραν σε κήπους από όλα τα μήκη και πλάτη της γης!




Η περιήγησή μας ξεκίνησε από το τμήμα των ιστορικών φυτών ,είδη από την ελληνική μυθολογία όπως ο νάρθηκας που στο βλαστό του ο Προμηθέας έκρυψε την φωτιά και την μετέφερε στους ανθρώπους, η  άκανθος που από τα φύλλα της προήλθε η έμπνευση για τα κιονόκρανα Κορινθιακού ρυθμού, το κώνειο με το οποίο θανατώθηκε ο Σωκράτης, το παλιούρι από το οποίο είχε φτιαχτεί το ακάνθινο στεφάνι του Χριστού.
Η βροχή έπεφτε ασταμάτητα  μα το μάτι χόρταινε από την ομορφιά του τοπίου. Απολαύσαμε τη διαδρομή μέσα από το δάσος των μπαμπού. Λίγο πιο κάτω είδαμε φαρμακευτικά φυτά καθώς και τεράστιους κάκτους, ενώ  μέσα από πανέμορφες λιμνούλες αναδύονταν νούφαρα .





Τελικά ο «Διομήδειος» Βοτανικός κήπος είναι ιδανικός χώρος για τους λάτρεις της φύσης, για εμάς τους εκπαιδευτικούς που επιθυμούμε να εμφυσήσουμε στους μαθητές μας την αγάπη και το σεβασμό στο  περιβάλλον. Ελπίζουμε την επόμενη φορά ο καιρός να μας επιτρέψει να περιπλανηθούμε χωρίς βροχή σ΄ αυτόν τον πράσινο παράδεισο!
   Κατόπιν επισκεφθήκαμε τη μονή Καισαριανής , που βρίσκεται  μέσα σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον στο δάσος του Υμηττού και σε υψόμετρο 360 μ. Ένας  ψηλός τοίχος περιβάλλει τα κτήρια της μονής (καθολικό, τράπεζα, λουτρώνες, κελιά),για να τα προφυλάσσει  έτσι ώστε ακόμη και σήμερα να μοιάζει  καλά οχυρωμένο σαν κάστρο.




Το καθολικό και οι λουτρώνες είναι τα αρχικά κτίσματα του 11ου αι. ενώ ο νάρθηκας, το καμπαναριό και το παρεκκλήσι του Αγίου Αντωνίου είναι προσθήκες μεταγενέστερες στην περίοδο της Τουρκοκρατίας. 





Το καθολικό είναι τύπου εγγεγραμμένου τετρακιόνιου σύνθετου σταυροειδούς με τρούλο και αφιερωμένο στα Εισόδια της Θεοτόκου .Οι σωζόμενες τοιχογραφίες χρονολογούνται γύρω στα 1700  και έχουν πρότυπο την κρητική ζωγραφική. 



Η μονή σταμάτησε να λειτουργεί το 1833 ,όπως όλες οι μονές στο Υμηττό ,με απόφαση της Αντιβασιλείας του Όθωνα. Πολλές ζημιές το μοναστήρι υπέστη από τους σεισμούς του 1981 και τον τελευταίο της Πάρνηθας το 1999. Έχουν όμως αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό έτσι ώστε να προκαλεί το θαυμασμό και συγκίνηση στον επισκέπτη που θα βρεθεί εκεί. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.